Евротурнирите ще трябва да завършат през юни

17.03.2020
 

Евро 2020 и Купата на Америка бяха преместени за лятото на 2021 г.

Днес е ключов ден, на който беше решена съдбата на европейския футбол.

Решенията за Евро 2020 и евротурнирите (Шампионска лига и Лига Европа) бяха взети на срещата на УЕФА под формата на видеоконференция. В него участваха 55 асоциации на УЕФА, бордът на асоциацията на европейските клубове, представители на европейските лиги и международната асоциация на професионалните футболисти FIFPro.

Европейското първенство беше отложено за лятото на 2021 година. Новите дати на турнира са както следва: Евро 2020 започва на 11 юни и завършва на 11 юли 2021 година. За тези, които не планират да посетят стадионите догодина, УЕФА ще възстанови цената на билетите.

Купата на Америка 2020 също е отложена за 2021 година. Турнирът на най-силните отбори от Южна Америка и с участието на поканените отбори на Австралия и Катар трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли 2020 година в Аржентина и Колумбия.

Новите дати за европейските купи са: Финалът на Шампионската лига, който първоначално се трябваше да се проведе на 30 май в Истанбул, беше решено да бъде отложен за 27 юни. А финалът на Лига Европа, който първоначално беше планирано да се проведе на 27 май в Гданск бе отложен за 24 юни.

УЕФА нареди футболните федерации да завършат държавните първенства до 30 юни. Засега целият европейски футбол е преустановен до април, но е очевидно, че турнирите няма да се възобновят преди май. И ако коронавирусът не намалее, той може изобщо да не се възобнови.

Надеждата, че епидемията скоро ще премине, е пример от Китай. Според La Gazzetta dello Sport, в Ухан огнището на коронавируса е почти елиминирано. На 17 април в Китай стартира футболната Супер Лига. В близко бъдеще футболисти и отбори, които поддържат форма в други страни, ще се завърнат в Китай, като всички те ще бъдат преместени за двуседмична карантина, за да се избегне втора вълна на епидемията.

 
winbet
 

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства