Правила на играта Five Card Stud


Това е първата форма на стъд покер и все още се играе от доста играчи, макар че 7 card stud е по-популярен в наши дни.

За да участва в раздаването, всеки играч плаща анте което представлява част от по-малкия залог (например може да се играе на залози $10/$20, а антето да е $1). След това, всички играчи получават една карта с лице към масата и една карта, която се вижда от всички. Играча с най-малка карта обърната с лице към играчите започва рунд на залагане като прави „bring-in” залог. Той е полвината от по-малкия залог (в нашия пример $5). Ако двама играчи имат една и съща най-ниска карта, този който ще заложи се определя от боята на картите като се започне от най-малката – спатия, после каро, купа и накрая пика – най-високата. Залагането продължава, а играчите имат право да залагат максимум по-малкия залог (в нашия случай $10).

winbet

В следващия рунд от залози, на играчите се раздава още една карта, видима от всички. Играча с най-висока комбинация от карти обърнати с лицето нагоре започва залагането, ако има двама играчи с еднаква комбинация, залагането започва този, който е по-близко до дилъра от лявата му страна. По принцип залога може да бъде малък ($10), но може да е и голям ($20), ако един или повече играчи имат чифт (пеър) в обърнатите с лице нагоре карти.

Третия рунд на залагане е същия като втория, само че залозите могат да бъдат само високи ($20).

В четвъртия рунд и последния рунд на играчите се раздават съответно една карта с лице нагоре и една с лице към масата, а останалите четири карти от тестето се обръщат с луце нагоре като общи карти. Следва последен рунд на залагане, като залозите могат да бъдат само високи ($20). Победител е този, който има най-добрата ръка съставена от 5 от всичките карти.

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства