Какво е ROI и как се изчислява

ROI (Return on Investment) от английски се превежда като възвръщаемост на инвестицията. Най-просто казано, това е показател, който показва дали е получен доход спрямо инвестираните средства. Този показател се използва не само при спортни залози, но и при други видове икономическа дейност.

Някои мислят, че чистата печалба може да служи като показател за успеха на залагащия. Подобни преценки обаче са неправилни, тъй като можете да спечелите 100 лева, като направите 100 залога, а можете да спечелите 200 - само след 10 залога.

Динамиката на успешната или неуспешната игра включва изчисляване на ROI за определено време, например за месец или седмица за тези, които залагат активно. Това ви позволява да анализирате разликата между успешните и неуспешните сегменти и да отстраните недостатъците.

winbet

Калкулатор за изчисляване на ROI

Изчисляване:

Калкулаторът за възвръщаемостта на инвестициите показва съотношението между заложените суми и печалбата.

За да можете удобно и без излишно психическо натоварване да изчислите възвръщаемостта на инвестициите в Интернет, е разработен този онлайн калкулатор.

Какъв период да вземем за анализ на ROI?

При залаганията индикаторът от 5-7 процента на 1000 залога се счита за успешен, въпреки че и 2-3% характеризира стабилна игра, но с по-малка печалба. Затова е важно да гледате не на печалбата, а на процента на възвръщаемост от залозите. От гледна точка на професионалните играчи, изчисляването на ROI за спортни залози има смисъл след хиляди залози.

Как да приложим ROI калкулатора: формула и примери

Формулата за изчисляванена възвръщаемостта на инвестициите е доста просто: трябва да разделите нетната си печалба на сумата от всички инвестиции, умножени по 100. Нека изчислим Вашата възвръщаемост на инвестициите, използвайки конкретен пример:

  • Играч прави три залога за по 500 лева всеки, при коефициент 2.00 (за по-лесно изчисляване).
  • Два залога печелят, а един - губи.
  • Инвестираната сума е 1500 лева.
  • Печалбата възлиза на 500 лева.
  • По този начин показателят ROI е 33,3%.

ROI = (печалба / заложената сума) х 100%.

ROI е необходим за играчи, които търсят стабилност и надеждност, а те зависят от на т.н. "индекс на надеждност".

Индексът на надеждност, зависи от броя на направените залози, обвързани със загубите и печалбите. При по-малко залози този индекс ще бъде много нисък или нисък. Ако направим поне 500 залога със същия оборот на средства, индексът ще се повиши до средно ниво. При 1000 и повече залози нивото на надеждност ще бъде високо. По този начин, колкото повече залози правим, толкова по-ефективни стават данните на ROI калкулатора.

Има и друга причина, поради която си струва да се оцени рентабилността на залозите въз основа на процента ROI. Много играчи, анализирайки своите залози, изчисляват броя на спечелените и загубените залози. Но такъв анализ също е неефективен. Можете да имате 8 победи и 4 загуби, но с отрицателен баланс на средствата. Това не е начин за определяне на успешни залози. Друг вариант са много малки загуби от отделни залози и например един успешен множествен залог, с който е възможно да се покрият загубите. Изглежда, че играчът остава на положителна територия по отношение на печалбата, но какво да кажем за факта, че 90% от залозите му са неуспешни.

ROI ще ви помогне да определите успеха на вашите залози. Препоръчва се да се правят изчисления редовно и за определен период от време. Ако правите много залози ежедневно, определете ROI за 7 дни. Най-удобно е обаче да разберете ефективността от залозите си след месец.

ROI

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства