Критерии на Кели

Критерият на Кели е разработен през 1956 година от Джон Л. Кели.

johnkelly

За разлика от стратегията на Мартингейл, критерият на Кели не би могъл да ви доведе до фалит, тъй като сумата за залог се определя в процент от наличните ви средства за залози. По този начин рискът да банкрутирате е изключен. Но този критерии предполага, че ще оценявате шансовете за изход на дадено състезание не по-лошо от букмейкърите.
Ако това е така, по долната фoрмула може да изчислите оптималния размер на залога си.
(коефициент х вашата прогноза) - 1
----------------------------------------------
                коефициент - 1


Ето един пример:
Вашата банка е: 1000 лв.
Коефициент за дадено събитие: 5.00
Вашата прогноза за събитието: 0.25 (25%)

По формулата ще получим: (5.00 х 0.25 - 1) / (5.00 - 1) = 0.0625. т.е. вие ще трябва да заложите $62.50 лв. (0.0625 x 1000 лв.).

Вашата банка:
Коефициент:
Вашата прогноза: %
Заложeте: лв.

Главното предимство на тази стратегия е, че губите по-малко средства, когато банката ви намалява. Ако средният ви залог съставлява 10% от средствата ви, то при 6 загубени залози поред, вие ще имате 48 % от първоначалната си банка. А ако прогнозирате с 10% по-точно вероятността от изхода на дадена среща, от даден букмейкър, то вероятността да загубите залози с коефициент 2.00 десет пъти поред е равна само на 0.033%.

winbet

Но едновременно с това, критерият на Кели не води до бързо нарастване на печалбите ви. Средно с всеки залог банката ви ще расте с 5%, ако прогнозирате правилно.

Преди да започнете да определяте размерът на всеки залог по критерият на Кели, трябва да решите за вас няколко неща.

Определете общата сума, която смятате да заложите по време на ползване на системата.

Средства в размер на 10-15% от банката ще са напълно достатъчни. Разбира се, това трябва да бъдат средства, които бихте били готови да загубите, макар и не веднага.

Колко добре и колко често можете да оцените шансовете за изхода от срещата?

Опитът е изключително важен в изкуството на спортните залози. Да избирате правилно срещите и достатъчно често е трудната част. Само с трупане на опит може да станете добър играч. За да намерите най-добрия коефициент е наобходимо да проучите линията, в колкото се може повече букмейкъри ( естествено тези, в които имате възможност да залагате ). При това трябва да отделите тези срещи, коефициентите, на които са завишени, а това не се случва много често. По правило не повече от 5 до 8 срещи в седмицата. Ако сте открили среща с коефициент 2.00, трябва да сте сигурни, че вероятността да се случи е не по-малка от 50 %, тъй като размерът на залога зависи от тази вероятност (която впрочем е субективно мнение).

Когато откриете такъв мач, трябва да го анализирате внимателно от всички възможни страни. Ако коефициентът му е 2.00, този отбор трябва да има повече от 50% шанс да спечели, тъй като размерът на вашият залог е директно свързан с вероятността за печалба (която е субективно мнение). Използвайки услуги в интернет, за да сравните коефициентите при различни букмейкъри може да даде представа за това.

Продължителност на ползване на системата?

Колко дълго сте решили да използвате тази стратегия? Ако имате поставена цел, трябва да сложите край в мига, в който я постигнете и да започнете отначало, същата или друга начална сума. Това е единственият начин да разберете колко сте спечелили и това ще повиши нивото на самодисциплината ви. Ако не сте си поставили цел, сложете край на проекта в мига в който достигнете 100% чиста печалба. Макар, че докато парите ви са на сметката в букмейкъра, не може веднага да разполагате с тях.

Много играчи ползват критерият на Кели, но някой считат, че той е твърде рискован, тъй като изисква точна преценка на изхода от срещите. Ако надцените този изход, рискувате да загубите средствата си, тъй като размерът на залога / изчислен по формулата / ще бъде твърде голям. Но вие може да го подцените, например да разделите полученият резултат на 2, за да понижите риска. Друг способ за използване на критерият е да се определи пропорцията на залога, т. е., колко да се заложи на среща "А" в сравнение със среща "Б". Това може да се направи по следния начин. Да допуснем, че по формулата вие получавате, че на среща "А" трябва да заложите 4% от банката си, а на среща "Б" - 2%. Ако решите да заложите на двете срещи 100 лв. трябва да заложите 4/6 = 67 лв. на среща "А" и 2/6 = 33 лв. на среща "Б".

В заключение може да обобщим:

Най-голямото предимство при критерия на Кели е, че губите по-малко пари, когато средствата ви са по-малко в сметката. Това е така, поради факта, че сумата на следващия ви залог се определя от общата сума за залози. Когато тази сума е малка, следващият залог също ще бъде по-малък.

Кели не е стратегия, която може бързо да промени нашия баланс. С Кели ще печелите в малки граници, около 5% на всеки мач. Ако се представяте добре, Кели ви помогне да увеличите залога и печалбите си. Ако губите – те те ще намаляват. Затова едва ли ще ви се случи да претърпите сериозни промени в баланса си.

Кели е система за играчи, които не залагат само за пари, но и за удоволствие от добрата прогноза.

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства