Правила на играта Omaha High-Low


Играчи
До 10 човека могат да играят на една маса.

Правила
Всеки играч получава по 4 карти и на масата се слагат 5 общи. Играчите трябва да използват 2 от собствените си карти, в комбинация с 3 от общите, за да получат най-добрата комбинация от 5 карти.

Дилър
В Omaha HI/LO има бутон(„Dealer button”), който показва, кой раздава в момента. Бутонът се движи по посока на часовниковата стрелка, през всеки от активните играчи на масата.

winbet

Блиндове
В Omaha HI/LO имате 2 блинда – „малък” и „голям” блинд. Сумата, която играчите трябва да платят в блиндове е обявена, когато се включвате в играта. Например ако седнете на $1/2 маса, тогава малкият блинд е $1, а големият $2. Играчът, който седи отляво на дилъра, плаща малкия блинд, а играчът, който седи отляво на малкия блинд, плаща големия блинд. Блиндовете се плащат от играчите преди раздаването на каквито и да било карти. Играчите, които плащат блиндовете трябва единствено да доплатят разликата от техния блинд до последния залог в първия рунд. Те също могат да пасуват или да вдигнат залога, когато дойде техния ред.

Kак се решава ръката
В Omaha High петте най-добри карти се използват, за да се прецени, кой има най-добрата ръка. Играчите трябва да използват 2 от четирите карти в ръцете си, в комбинация с 3 от петте общи карти, за да получат възможно най-добрата комбинация от 5 карти. Има 4 рунда за залагане, като първия започва след като играчите получат картите си и блиндовете са платени. Вторият рунд (флоп) започва, когато първите 3 общи карти са на масата, третият (търн) след четвъртата обща карта и последният рунд (ривър), след като всички 5 общи карти са раздадени. Играчите могат да спечелят пота във всеки рунд. Стига даден играч да заложи и другите да не платят залогът му, тогава не се продължава към следващите рундове. Ако двама играчи имат абсолютно една и съща ръка, тогава потът се разделя по равно между тях. Разликата при Omaha HI/LO, в сравнение с Omaha High е това, че ако се стигне до показване на ръцете, тогава не само най-силната, но и най-слабата ръка печелят по 50% от пота. За да може дадена ръка да се приеме за слаба, трябва да бъде 8 или по-ниско, а силната ръка трябва да бъде 8 или повече. Ако няма играч с ръка от 8 или по-малко, тогава играчът с най-силната ръка взима целия пот.

Ръката може да се реши по следните начини:
- Ако играч заложи/вдигне залог и всички останали се откажат, тогава играчът взима пота и няма нужда да показва картите си.
- Ако двама или повече играчи са все още в играта, когато и последната обща карта е раздадена, те трябва да разкрият картите си и този, който има най-добрата ръка от 5 карти (най-добрта комбинация от 2 карти в ръката и 3 от общите) печели.
- Ако никой не плати големия блинд, тогава играчът, който го е направил взима всичко.

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства