Правила на играта Omaha


Играчи
До 10 човека могат да играят на една маса.

Правила
Omaha се играе главно с високи ръце (high hands). Всеки играч получава по 4 карти, като на масата се раздават 5 общи карти. Играчите трябва да използват 2 карти от ръката си и 3 общи карти, за да получат възможно най-добрата комбинация от 5 карти.

Дилър
В Omaha има бутон(„Dealer button”), който показва, кой раздава в момента. Бутонът се движи по посока на часовниковата стрелка, през всеки от активните играчи на масата.

Palmsbet

Блиндове
В Omaha имате 2 блинда – „малък” и „голям” блинд. Сумата, която играчите трябва да платят в блиндове е обявена, когато се включвате в играта. Например ако седнете на $1/2 маса, тогава малкия блинд е $1, а големия $2. Играчът, който седи отляво на дилъра плаща малкия блинд, а играчът, който седи отляво на малкия блинд плаща големия блинд. Блиндовете се плащат от играчите преди раздаването на каквито и да било карти. Играчите, които плащат блиндовете трябва единствено да доплатят разликата от техния блинд до последния залог в първия рунд. Те също могат да пасуват или да вдигнат залога, когато дойде техния ред.

Залагане
Има два вида Omaha. С лимит и с лимит на пота. Следните правила се отнасят за тези два вида:

Лимит: Във всеки рунд можете да се откажете, пасувате или заложите. Ако никой преди вас не е направил залог, вие можете заложите сума, равна на големия блинд. Ако преди вас има направен залог, вие имате право да пасувате, платите или вдигнете до два пъти залога.

Пот Лимит: Във всеки рунд вие можете да се откажете, пасувате или заложите. В игра с лимит на пота, максимума който можете да заложите е размерът на сумата в пота. Това се нарича „Pot bet”. Минималният залог при игра с лимит на пота е сумата на големия блинд, ако не са направени предишни залози. В противен случай трябва да удвоите последния залог, за да останете в играта.

Как се решава ръка
В Omaha петте най-добри карти се използват за да реши кой е най-добрата ръка. Играчите трябва да използвате 2 от 4 скрити карти в комбинация с 3 общи карти, за да получите най-добрите 5 комбинация карти. Има 4 рунда в Omaha, първият рунд на залагане започва след като играчите са получили картите си и щори са въведени, на втория рунд, след първите 3 общи карти са раздадени (флоп), третия рунд, след четвъртата обща карта се раздава (ред), и накрая на четвъртия рунд, след 5-та карта (река) е била раздадена. Играчът може да спечели пота във всяка от рундовете и залагания и ако той не получи всички играчи наричайки го / я, тогава никакви допълнителни рундове ще се проведе. Ако двама играчи имат точно същата ръка след залога се разделя поравно между тях.

Ръката може да се реши по следните начини:
- Ако играч заложи/вдигне залог и всички останали се откажат, тогава играчът взима пота и няма нужда да показва картите си.
- Ако двама или повече играчи са все още в играта, когато и последната обща карта е раздадена, те трябва да разкрият картите си и този, който има най-добрата ръка от 5 карти(най-добрта комбинация от 2 карти в ръката и 3 от общите) печели пота.
- Ако никой не плати големия блинд, тогава играчът, който го е направил взима всичко.

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства