Речник на термините при спортните залози

Залозите - по същество това е спор между два субекта относно изхода на дадено събитие.


Всеки от тях залага определена сума (залог), която е склонен да отстъпи в случай, на неправилно предвиждане на изхода. В този случай, който победи в спора си получава заложената сума, както и тази на своя опонент, а този който загуби спора, не получава нищо. Ясно е, че е необходимо наличието на две страни, имащи противоположно мнение за изхода на дадено събитие.

А Б В Д Е З К Л М Н О П Р С Т У Ф Х

А

Азиатски хендикап - Asian Handicap

Залозите с азиатски хендикап са разновидност на залога “голов хендикап”. Единствената разлика между залозите с голов хендикап и залозите с азиатски хендикап е, че залозите с голов хендикап включват равенството като краен резултат, докато залозите с азиатски хендикап – не. Ако след добавянето на хендикапа резултатът е равенство, всички залози се анулират, а заложените суми се възстановяват.

winbet

Пример: хендикап от 0 или 1 гол (възможна е опцията равенство)

Манчестър с/у Арсенал – азиатски хендикап 0:1 (Арсенал има 1 гол преднина) Краен резултат: 2 - 1 Резултат след отчитането на азиатския хендикап: 2 - 2 (добавя се 1 гол в актива на Арсенал) Резултатът при залога с азиатски хендикап е равенство и всички заложени суми се възстановяват.

Пример: хендикап от 0.5 или 1.5 гола (опцията равенство невъзможна):

Манчестър с/у Арсенал – азиатски хендикап 0.5 (Арсенал стартира с преднина от 0.5 гол) Краен резултат: 1 - 1. Резултат след отчитането на азиатския хендикап: 1 - 1.5 (добавя се 0.5 гол в актива на Арсенал) Арсенал е победител за целите на залога с азиатски хендикап, макар реално мачът да не завършва наравно.

При Азиатския хендикап се предлагат отлични възможности за печалба и рискът е по-малък в сравнение със стандартните залози от тип "победа-равенство-победа / 1Х2". Трябва да изберете отбора, който ще преодолее хендикапа, или да заложите срещу отбора, който използва хендикапа. Азиатският хендикап се състои от два компонента – хендикап линия и парична линия.

Handicap (0)
Печелите, ако вашият отбор спечели мача. Ако резултатът е равен (нулева голова разлика), залогът ви се възстановя. Ако отборът ви загуби - губите залога.

Handicap (+0.25)
Печелите, ако вашият отбор спечели мача. Ако резултатът е равен (нулева голова разлика), залогът ви се възстановя. Ако отборът ви загуби - губите залога.

Handicap (+0.50)
Печелите, ако отборът завърши наравно или спечели мача. Ако отборът ви загуби - губите залога.

Handicap (+0.75)
Печелите, ако отборът спечели мача или завърши наравно. Ако загуби с един гол разлика, губите 50% от стойността на залога.

Handicap (+1)
Печелите, ако отборът спечели мача или завърши наравно. Ако загуби с един гол разлика, залогът ви се възстановява.

Handicap (+1.25)
Печелите, ако отборът спечели мача или завърши наравно. Ако загуби с един гол разлика, печелите 50% от залога.

Handicap (+1.50)
Печелите, ако отборът спечели, завърши наравно или загуби мача с един гол разлика.

Handicap (+1.75)
Печелите, ако отборът спечели, завърши наравно или загуби мача с един гол разлика. Ако загуби с два гола разлика, губите 50% от залога.

Handicap (+2)
Печелите, ако отборът спечели, завърши наравно или загуби мача с един гол разлика. Ако загуби с два гола разлика, залогът ви се съзстановява.

Handicap (+2.25)
Печелите, ако отборът спечели, завърши наравно или загуби мача с един гол разлика. Ако загуби с два гола разлика, печелите 50% от залога.

Handicap (+2.50)
Печелите, ако отборът спечели, завърши наравно или загуби мача с разлика по-малка от три гола.

Handicap (-0.25)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от един или повече гола. Ако мачът е равен, губите 50% от залога.

Handicap (-0.50)
Печелите, ако отборът спечели мача. При равенство или загуби мача, залогът ви е губещ.

Handicap (-0.75)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от два или повече гола. Ако спечели с един гол разлика, печелите половината от вашия залог, а другата половина се възстановява по вашата сметка.

Handicap (-1)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от два или повече гола. Ако спечели с един гол разлика, вие възстановявате вашия залог.

Handicap (-1.25)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от два или повече гола. Ако спечели само с един гол разлика, губите 50% от залога.

Handicap (-1.50)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от два или повече гола.

Handicap (-1.75)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от три или повече гола. Ако спечели с два гола разлика, печелите 50% от вашия залог.

Handicap (-2)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от три или повече гола. Ако спечели с два гола разлика, залогът ви се възстановява.

Handicap (-2.25)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от три или повече гола. Ако спечели с два гола разлика, губите 50% от залога.

Handicap (-2.5)
Печелите, ако отборът спечели мача с разлика от три или повече гола.

Акумулатор - Accumulator

Залог с две или повече селекции. Печалбите от първата селекция се инвестират във втората, печалбите от която се инвестират в третата и т.н. докато залога приключи.

Аутсайдер / Ъндърдог / Дог - Outsider / Underdog / Dog

Аутсайдери са играчите или отборите, чиято загуба е по-вероятна от победата им. Коефициентите за тези залози са много по-високи от коефициентите за залозите, в които се залага на фаворита.


Б

Банка - Bank

Сумата, която сте депозирали в букмейкърската си сметка и определена за залози.

Бетор - Bettor

Американско название на човек, който прави залози. В Англия е известен като punter или customer.

Букмейкър / жарг. Буки - Bookmaker / Bookie

Букмейкърът е лице или фирма, предлагаща и приемаща залози с установени коефициенти. В този случай, букмейкърът и крайният клиент са партньори. Буки - Bookie е другото английско название на букмейкър.


В

Време на първи гол/период - Time Of First Goal Brackets

Кога ще бъде отбелязан първият гол в мача. Например играят Полша и Австрия. Коефициентите са както следва: до и включително 29 минута - 2.05, След 29 минута - 1.85, Без голове - 4.00.


Д

Двоен шанс - Double chance

Залогът "Двоен шанс" включва два или три възможни резултата от футболния мач: 1X, 12, 2X.

Дългосрочен залог - Long-term bet

Тези залози са валидни за по-дълъг период от време. Можете да заложите например в началото на един сезон, на отбора, който смятате че ще победи в лигата, или на пилота който смятате, че ще победи в шампионата на Формула 1.


Е

Единичен / Директен залог - Single bet

Единичен или директен е залог съдържащ една селекция. За да бъде печеливш залога, тази селекция трябва да бъде успешна. Това е най-лесният залог, в който се залага само на едно единствено събитие с една прогноза.

Пример: Арсенал да спечели с/у Ман Юн. Арсенал трябва да спечели за да бъде залога печеливш.


З

Залог - Bet

Сумата, която клиентът желае да заложи за определена среща.

Залози на живо - Live bet

Залозите на живо се правят в реално време, което означава, че можете да използвате постоянно актуализиращите се коефициенти, за да залагате по време на самото спортно събитие. При този начин на залагане имате преимуществото да реагирате на последните промени в мача и да правите лесни и точни единични залози.

Залози на живо – в стил Азиатски хендикап

Освен хендикап линията и паричната линия при залаганията на живо е важен и още един компонент – азиатският хендикап - началният РЕЗУЛТАТ при правенето на залога.

Пример 1:

Милан - Челси / Текущ резултат 1:0

ОтборХендикап Коефициент
Милан - 0.50 1.80
Челси + 0.502.15

Краен резултат 2–0, 3-0, 3-1…

Ако заложите 100 лв. на Милан, чистата ви печалба е 80 лв.

Ако заложите 100 лв. на Челси, губите 100 лв.

Краен резултат 1-0, 1-1, 1-2, 1-3, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3…

Ако заложите 100 лв. на Милан, губите 100 лв.

Ако заложите 100 лв. на Челси, чистата ви печалба е 105 лв.

Пример 2:

Милан - Челси / Текущ резултат 1:0

Отбор Хендикап Коефициент
Милан - 0.75 2.00
Челси + 0.75 1.90

Краен резултат 3-0

Ако заложите 100 лв. на Милан, чистата ви печалба е 100 лв.

Ако заложите 100 лв. на Челси, губите 100 лв.

Краен резултат 2-0, 3-1…

Ако заложите 100 лв. на Милан, чистата ви печалба е 50 лв.

Ако заложите 100 лв. на Челси, губите 50 лв.

Краен резултат 1-0, 1-1, 1-2, 1-3, 2-1, 2-2, 3-2, 3-3…

Ако заложите 100 лв. на Милан, губите 100 лв.

Ако заложите 100 лв. на Челси, чистата ви печалба е 90 лв.


К

Коефициенти - Odds

Коефициентите отразяват вероятността за реализиране на събитие или изход. Колкото по-голяма е вероятността, толкова по-малък е предлагания коефициент. Колкото по-малка е вероятността нещо да се случи, толкова по-висок е предлагания коефициент. За коефициенти се използва и понятието ЛИНИЯ.

Коефициенти НАД 2

Коефициент на залагане по-висок от 2, тоест при който печалбите са по-големи от залога.

Коефициенти ПОД 2

Коефициент на залагане по-нисък от 2, т.е. при който печалбите са по-малки от залога.

Комбиниран залог - Multiple bet

Това е един залог съдържащ няколко подбора /срещи/. Тук можете да увеличите печалбата си чрез умножението на коефициентите на отделните подбори. Избирате няколко срещи и ги комбинирате в едно единствено залагане. Общият коефициент се получава като се умножат всички коефициенти от единичните събития / срещи /. За да е печеливш залога, обаче е необходимо да са правилни прогнозите за всички комбинирани залагания. Пример: Austria-Rapid: Rapid печели (коеф. 2,5) И Dallas Cowboys-St. Louis Rams: победител St. Louis Rams (коеф.3) И Sturm Graz-LASK: полувреме 1:0 (коеф. 4) – Общ коефициент: 2,5 x 3 x 4 = 30.


Л

Линия

Другото название за коефициентите за дадена среща. Виж. Коефициенти - Odds.


М

Минута на първи гол

Залогът е за точната минута, в която един от отборите реализира първо попадение в мача. Времевите рамки за залози са подбрани от букмейкъра. Точната минута на попадението се взима от предаващия на живо срещата телевизионен канал и са закръглени до най-близката минута, т.е.

19 минути и 55 секунди = 20 минути

20 минути и 00 секунди = 20 минути

20 минути и 05 секунди = 21 минути

Предложена е и възможността за залог “без гол”.

Множествен залог - Multi-way bet

В този залог можете да изберете няколко подбора за едно събитие. В сравнение с други видове залози, при които е въможно залагането само на един или два подбора, тук имате възможността да заложите едновременно на няколко - подбор 1, подбор X и подбор 2.


Н

Над/Под - Over/Under

При този тип залози трябва да предскажете дали общият брой голове, след изтичането на 90 минути игра, ще е НАД или ПОД определено число.

Пример:

Линия от 2 гола

Според залозите мачът ще завърши с по-малко или с повече от 2 гола. Ако в мача се вкара 1 гол или не се вкара гол, печеливши са залозите от тип "ПОД", а залозите от тип "НАД" губят. Ако в мача се вкарат 2 гола, залозите се считат за невалидни, независимо дали залогът е от тип "Над" или "Под". Ако в мача се вкарат 3 или повече голове, печеливши за залозите от тип "НАД", а залозите от тип "ПОД" губят.

Линия от 2,25 гола

Представлява един залог, който се състои от два подзалога: Един залог от тип "над/под" на линия от 2 гола и един залог от тип "над/под" на линия от 2,5 гола. Ако в мача се вкара 1 гол или не се вкара гол, печеливши са залозите от тип "ПОД", а залозите от тип "НАД" губят. Ако в мача се вкарат 2 гола, залозите от тип "НАД" губят 50% от стойността си, като останалите 50% са за равенство, а залозите от тип "ПОД" печелят 50% от стойността си, като останалите 50% са за равенство. Ако в мача се вкарат 3 или повече голове, печеливши са залозите от тип "НАД", а залозите от тип "ПОД" губят.

Линия от 2,5 гола

Ако в мача се вкарат 2 или по-малко голове, печеливши са залозите от тип "ПОД", а залозите от тип "НАД" губят. Ако в мача се вкарат 3 или повече голове, печеливши са залозите от тип "НАД", а залозите от тип "ПОД" губят.

Линия от 2,75 гола

Представлява един залог, който се състои от два подзалога: Един залог от тип "над/под" на линия от 2,5 гола и един залог от тип "над/под" на линия от 3 гола. Ако в мача се вкарат 2 или по-малко голове, печеливши са залозите от тип "ПОД", а залозите от тип "НАД" губят. Ако в мача се вкарат 3 гола, залозите от тип "ПОД" губят 50% от стойността си, като останалите 50% са за равенство, а залозите от тип "НАД" печелят 50% от стойността си, като останалите 50% са за равенство. Ако в мача се вкарат 4 или повече голове, печеливши са залозите от тип "НАД", а залозите от тип "ПОД" губят.

Линия от 3,00 гола

Според залозите мачът ще завърши с по-малко или с повече от 3 гола. Ако в мача се вкарат 2 или по-малко голове, печеливши са залозите от тип "ПОД", а залозите от тип "НАД" губят. Ако в мача се вкарат 3 гола, залозите се считат за невалидни, независимо от типа на залога. Ако в мача се вкарат 4 или повече голове, печеливши са залозите от тип "НАД", а залозите от тип "ПОД" губят.

Линия от 3,25 гола

Представлява един залог, който се състои от два подзалога: Един залог от тип "над/под" на линия от 3 гола и един залог от тип "над/под" на линия от 3,5 гола. Ако в мача се вкарат 2 или по-малко голове, печеливши са залозите от тип "ПОД", а залозите от тип "НАД" губят. Ако в мача сe вкарат 3 гола, залозите от тип "НАД" губят 50% от стойността си, а тези от тип "ПОД" печелят 50% от стойността си. Ако в мача се вкарат 4 или повече голове, печеливши са залозите от тип "НАД", а залозите от тип "ПОД" губят.

Нечетно / Четно - Odd / Even

Залог върху това, дали изходът от срещата ще е четен или нечетен.


О

Отложено

Състезание, което е отменено поради каквато и да е причина или насрочено за друга дата.


П

Печалба

Сумата, която клиентът печели включваща и заложената сума. Много често клиентите бъркат печалбите със спечелената сума без залога.

Печеливша разлика

Победа на даден отбор с определена разлика.

Пример:
Англия да спечели с 1 гол - коефициент: 4.00
Англия да спечели с 2 или повече гола - коефициент: 6.50
Дания да спечели с 1 гол - коефициент: 4.00
Дания да спечели с 2 или повече гола - коефициент: 6.00
Нулево равенство - коефициент: 7.00
Равен резултат - коефициент: 5.00

Под/Над - Under/Over

В този залог трябва да познаете дали общия брой голове от дадена среща (без значение кой отбор побеждава) ще бъде под или над определено число. Ако заложите с Под и резултата е по-нисък от установеното число - печелите, както и ако заложите с Над и резултата е по-висок от установеното число. За повече информация на головите линии вижте ( Над/Под - Over/Under ).

Първо полувреме - First half

Всички залози се решават през почивката след първото полувреме на базата на резултата от първото полувреме.

Първо полувреме / Краен резултат - Half Time / Full Time

Този залог предлага възможността прогнозиране на двете полувремена, като и двете прогнози трябва да са верни, за да бъде печеливш залогът. За разрешаване на залозите се взима предвид резултата след края на редовните 90 мин от мача.

Първи гол - First goal

Залага се на отбора или играча, който ще отбележи първия гол в играта.


Р

Равен няма залог - Draw No Bet / DNB

При този вид залог /Draw no bet/ имате възможност да залагате за победа на домакина или гостуващия отбор. В случай на равенство в редовните 90 мин от мача, залога се отменя и заложената сума се възстановява.


С

Сигурни залози (арбитражи) - Sure bets

Това са залози, при които независимо от изхода на срещата ще имате печалба.

Нека разгледаме една волейболна среща между Бразилия и Италия за която два букмейкъра, Букмейкър 1 и Букмейкър 2, предлагат следните коефициенти:

БукмейкърБразилия Италия
Букмейкър А 3.00 1.40
Букмейкър Б 2.65 1.55

Виждаме, че има разлика в коефициентите, които предлагат двата букмейкъра. Те са толкова различни, че вие можете да направите сигурен залог като заложите и на двата изхода от срещата /в различните букмейкъри/.

Да приемем, че искате да получите плащане от 100 лв. независимо от изхода на срещата. Залагайки 100 лв. / коефициент 3.00 за победа на Бразилия в Букмейкър 1 / и / коефициент 1.55 за победа на Италия в Букмейкър 2 /, вие ще го постигнете. Вашия общ залог ще бъде:

100 лв. / 3.00 = 33.33 лв. + 100 лв. / 1.55 = 64.52 лв. = 33.33 лв. + 64.52 лв. = 97.85 лв.

В крайна сметка единия залог печели а другия е губи, но независимо чрез кой залог, вие ще реализирате печалба от 100 лв. - 97.85 лв. = 2.15 лв. Получаването на 2.15 лв. на сумата от 97.85 лв. е възвръщаемост от 2.2%.

В примера по-горе има само два изхода. Но стандартните сигурни залози ще работят с всякакъв вид залог, стига да можете да покриете всички възможни изходи. Например можете да направите сигурен залог на футболен мач, като заложите едновременно за победа на домакините, за равенство и победа за гостите.

Калкулатор за изчисляване на сигурни залози

От тук може да изтеглите калкулатор за арбитражи, за срещи с два и три изхода.

 

Спред - Spread / наричан още залог-Straight

Начална преднина, която един отбор има пред друг - виж хендикап. Класическият залог-Spread (наричан още залог-Straight) е залог с преднина подобен на Хендикап-залога (точки или гола). Тук отборите също получават един вид преднина, която се причислява към реалния резултат. Този вид залог се предлага предимно при американските спортове.


Т

Точен резултат - Correct core

Залогът е печеливш само при познаване на точния резултат от играта, включително и добавеното време. Не се броят допълнителното време, златните голове и наказателните дузпи след добавеното време.


У

Удвояване

Коефициент при който печалбата е равна на заложената сума.


ф

Фаворит - Favourite

Участникът, който се счита за най-вероятен да спечели събитието. Обявените коефициенти отразяват степента на подкрепа на участника. Или най-подкрепяния участник, т.е. този с най-ниски коефициенти.


Х

Хендикапер - Handicapper

Човек, който професионално се занимава със залози.

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства