Сезонът във Висшата лига може да завърши пред празни трибуни

21.03.2020
 

Ръководството на английската Висша лига обмисля възможността да проведе останалите мачове от сезона без зрители.

Според The ​​Independent, Висшата лига се надява те да могат да възобновят сезона в началото на май, когато паузата поради избухването на коронавируса изтича. През последните няколко дни ръководството на ФА започна да се насочва към тази опция, въпреки разбирането, че мачовете без зрители са нежелателни.

Първият фактор, който влияе върху вземането на решенито, са телевизионните права. Висшата лига може да плати компенсация от 762 милиона паунда на телевизионните оператори, ако сезонът не бъде доигран. Това се дължи на специалните точки в договорите с радио и телевизионните оператори, както и на това колко ще загубят най-големите компании Sky и BT без възможността за директни излъчвания.

Има и опасения, че клубовете от Висшата лига могат да започнат да изпитват проблеми поради размера на заплатите на футболистите.

Вторият важен фактор е, че турнирът може да даде енергия на хората по време на продължаващата епидемия от вируса.

Очевидно присъствието на фенове на трибуните изглежда необходимо, но сега футболните власти стигнаха до извода, че излъчването на мачове може да компенсира това усещане.

Лигата все още няма план за действие в случай, че футболист или член на екипа се зарази с коронавирус, което ще принуди целия отбор да бъде поставен под карантина за 14 дни.

В същото време има и мнение, че е безсмислено да се организират мачове до затихване на епидемията, а най-ранното време за възобновяване на турнира е в началото на юни.

По-рано възобновяването на турнира беше отложено за 30 април.

 
winbet
 

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства