Правила на играта Texas Hold'Em


Играчи:
На масата е позволено да играят до 10 играча.

Правила
В Texas Hold’em всеки играч получава по две карти, и всеки може да ползва 5те общи карти на масата. Целта на играчите е да получат най-добрата комбинация от 5 карти, използвайки 2-те си собствени и 5-те общи.

Дилър
В Texas Hold'em има бутон („Dealer button”), който показва, кой раздава в момента. Бутонът се движи по посока на часовниковата стрелка, през всеки от активните играчи на масата.

winbet

Блиндове
В Texas Hold'em имате 2 блинда – „малък” и „голям” блинд. Сумата, която играчите трябва да платят в блиндове е обявена, когато се включвате в играта. Например ако седнете на $1/2 маса, тогава малкия блинд е $1, а големия $2. Играчът, който седи отляво на дилъра плаща малкия блинд, а играчът, който седи отляво на малкия блинд плаща големия блинд. Блиндовете се плащат от играчите преди раздаването на каквито и да било карти. Играчите, които плащат блиндовете трябва единствено да доплатят разликата от техния блинд до последния залог в първия рунд. Те също могат да пасуват или да вдигнат залога, когато дойде техния ред.

Залагане
Има 3 вида Texas Hold'em – Лимитиран, Без лимит и с пот лимит. Следните правила се отнасят за тези видове игра:

Лимит: Във всеки рунд можете да се откажете, пасувате или заложите. Ако никой преди вас не е направил залог, вие можете заложите сума, равна на големия блинд. Ако преди вас има направен залог, вие имате право да пасувате, платите или вдигнете до два пъти залога.

Без лимит: Във всеки от рундовете вие можете да се откажете, пасувате или заложите. Когато играете без лимит, вие можете да залагате или вдигате залози колкото пожелаете. Можете да заложите и всичките си пари в пота по всяко време и другите играчи трябва да платят залога ви, да сложат всичките си чипове, за да останат в играта или да удвоят залога ви. Когато сложите всичките си пари в пота, това се нарича „All In”. Минималният залог при игра без лимит е сумата на големия блинд, ако преди това не е направен залог. В случай обаче, че залог е направен, той трябва задължително да бъде удвоен, в случай че искате да останете в играта.

Пот Лимит: Във всеки рунд вие можете да се откажете, пасувате или заложите. В игра с лимит на пота, максимумът, който можете да заложите, е размерът на сумата в пота. Това се нарича „Pot bet”. Минималният залог при игра с лимит на пота е сумата на големия блинд, ако не са направени предишни залози. В противен случай трябва да удвоите последния залог, за да останете в играта.

Как се решава ръка
В Texas Hold’em петте най-добри карти се използват, за да се определи кой има най-добрата ръка. На играчите се позволява да използват една или и двете си карти, в комбинация с петте общи. Има 4 рунда за залагане в Texas Hold’em. Първият рунд започва след като картите са раздадени и блиндовете платени. Вторият рунд (флоп) започва след като първите 3 общи карти са раздадени. Третият (търн) след четвъртата и последния четвърти (ривър) рунд започва, след като петата обща карта е на масата. Играчът може да спечели пота във всеки от рундовете за залагане, в случай че заложи и никой не плати неговият залог. Тогава не се продължава към следващите рундове. Ако двама играчи имат абсолютно еднакви ръце, тогава потът се дели по равно между тях.

Ръката може да се реши по три начина.
- Ако играч заложи/вдигне залог и всички останали се откажат, тогава играчът взима пота и няма нужда да показва картите си.
- Ако двама или повече играчи не се откажат до последния рунд, печели този, който има най-добрата ръка от 5 карти, която може да се получи от двете му собствени и 5те общи.
- Ако никой не плати големия блинд, тогава играчът, който го е направил взима всичко.

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства